Former inom Vildgåsens Qigong För 1800 år sen, i Kunlun Bergen i Kina, skapade taoistmunken Dao An ett Qigong-system som fick namnet Kunlun Dayan Qigong (den vilda gåsen från Kunlun). Dayan Qigong systemet innehåller många former. En av formerna i systemet kallas Vildgåsens Qigong. Formen imiterar de mjuka gracila rörelserna hos vilda gäss! Vildgåsens Qigong har en fantastisk helande förmåga och hjälper kroppen att bli mjukare, smidigare och starkare. Även det mentala påverkas, och utövaren blir lugnare och mer avslappnad. Vildgåsens Qigong är ett välkänt Qigong-system som har ett stort antal utövare och en lång historia med ett flertal mästare som under årens lopp förädlat formerna. Qigong är för hälsa, välbefinnande och ger bra energi. Det är även en bra träning för smidighet och styrka. Formerna inom vildgås systemet är ofta ganska utmanande att lära sig och stimulerar hjärnan och kroppsminnet. Det är rörliga former för hela kroppen. Man står inte bara still på samma ställe och ”vevar med armarna”. Ett bra komplement till annan typ av träning. Man får kämpa lite för att lära sig formerna, men det blir så mycket roligare sen när man kan dem. Man tröttnar inte på formerna inom vildgås systemet, utan de blir något man har med sig och utvecklas med genom hela livet. Det finns många olika flygstilar, men alla vilda gäss flyger graciöst, vackert och med kraft!                                                                                                   Nedan följer mer information om några av formerna i Vildgås systemet.                                                                                                                                                                                                                                  

5 element Qigong Healing

Chen Guand Dao movements

Chen Silk Reeling movements

12 Treasures Qigong

Flexiblity Qigong

Jade Pillar Gong

Chest Opening Gong

Vildgåsen 1:a & 2:a 64

En av formerna i systemet (som innehåller över 70 olika Qigong former!) kallas ”vildgåsens Qigong”. Formen imiterar de mjuka gracila rörelserna hos vilda gäss! Vildgåsen är en dynamisk form där man rör sig på en yta av 10×10 meter och där alla rörelserna flödar och går in i varandra som en helhet. Formen tar i sin helhet nästan 20 minuter från start till slut. En riktig workout för hela kroppen. Fantastisk! En skönhetsupplevelse för både ögat, kroppen och själen!

Healthy Slapping Gong

En kort men läcker form från Vildgås systemet. Man vidrör / ”slår” man på över 70 olika akupunkturpunkter för att få igång Qi cirkulationen i hela kroppen och går i cirklar etc… Det avslutande hoppet och handklappningarna är en av de skönaste Qigong-rörelserna jag vet!

7 Star Opening Gong

7 Star formen gör dig medveten om din hållning, riktningarna i kroppen och öppnar de 12 större meridianerna (Jing) så att Qi flödar bättre i kroppen. 7 Star hänger ihop med ”the big dipper”, Karlavagnen, och utvecklar ”Sky Eye potential”. 7 Star är en av de kortare Qigong-formerna i Dayan Qigong systemet och är ganska lätt att lära sig

Triple Crossing Spiral Gong

Tripple Crossing Spiral Gong är en ovanlig Qigong form som innehåller spiralrörelser och korsande rörelser för att balansera båda sidorna av kroppen. När vi åldras utvecklar vi vanor och mönster av att använda ena sidan av kroppen och hjärnan mer än den andra. Om du tappar balansen kanske det inte alltid beror på bristande styrka och smidighet, ibland beror det på att hjärnan inte är i balans. De korsande rörelserna i formen hjälper till att öka Qi flödet mellan kroppens sidor. Formen är dynamisk och mycket vacker

Cotton Palm

Smärta beror ofta på att gifter lagras i skelettet och energiflödet blockeras. Cotton Palm Qigong (Mian Zhang) består av 28 rörelser som renar kroppen på negativ Qi och gifter och låter positiv Qi flöda fritt genom kroppen, vilket är grunden för styrka och hälsa… Genom att du ”rengör” din kropp inifrån kan du behålla smidighet i leder och förhindra ledinflammation (artrit) och reumatiska besvär etc..

WG movements

Ett antal rörelser som är dynamiska ”på stället”, antingen som sittande eller stående. Rörelserna kommer från de olika formerna inom Vildgås-systemet och kan med fördel användas för att få bättre fokus på jobbet, slappna av i muskler vid arbete framför skärmen, ergonomiska effekter eftersom qi-flödet ökar och medvetenheten kring kroppshållningen förbättras. Rekommenderas även för de som tävlar inom olika sporter för att få fokus precis inann start. Perfekt för e-sportare som kräver 110% fokus framför skärmen…

5 Element Bagua

5 elements Bagua är en Qigong form inom Dayan Qigong systemet som förenar kampsportsliknande rörelser med mjuka rundade qigong övningar. Snabbare och ”hårdare” rörelser avger och för energi till ytan, medan de mjukare rörelserna samlar in och lagrar ny energi. Bygger upp fysisk styrka och ökar förmågan till avslappning. Bra för ryggen och de inre organen. Förbättrar sinnesorganen: syn, hörsel och lukt.

Kunlun Twinging Hands Bagua

Kunlun Twining Hands Bagua är en taoistisk form som ursprungligen kommer från Kunlun bergen i Kina. Den följer den kinesiska filosofin om Yin, Yang och de fem elementen. Bagua betyder ”åtta riktningar”: norr, söder, öster, väster, nordost, nordväst, sydost och sydväst. Varje riktning har sin egen energi (Qi) och varje inre organ har sin egen Qi. Genom att träna Kunlun Twining Hands Bagua kan du stärka de inre organen och utveckla energiöverföring genom fingrarna (finger energy transmission). Du kan också bli fri från olika sjukdomar, som leverproblem, hjärtbesvär och dålig blodcirkulation.

Swiming Dragon

Om du känner dig trött eller är stel i ryggen, beror det ofta på att njurarna är svaga. Swimming Dragon Qigong stärker dina njurar och gör ryggraden stark. Swimming Dragon kan också utveckla hjärnans dolda resurser och utveckla alla dina dolda möjligheter. Detta är en dynamisk form som kommer att hjälpa dig att hålla kroppen i ungdomlig form. Rörelserna stimulerar akupunkturpunkter så att energin i kroppen flödar. Negativ Qi frigörs och positiv Qi lagras

8 Pulling Waist Gong

Eight Pulling Waist Gong frigör gifter från de inre organen och är bra för viktminskning, magproblem och gynekologiska besvär. Formen gör höfter och ryggrad smidigare och stärker njurarna som är direkt kopplade till livsenergin.